Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ  CLA

Το Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLΑ) είναι ένας ειδικός τύπος απαραίτητου λιπαρού οξέος ω-6 με 18 άτομα άνθρακα και 2 συζευγμένους διπλούς δεσμούς. Λειτουργεί ασκώντας θετική επίδραση στον μεταβολισμό του λίπους και της πρωτεΐνης, δηλαδή βοηθάει το σώμα να αξιοποιήσει τις πρωτεΐνες και τα λίπη για καλύτερη ανάπτυξη των μυών και καύση του λίπους. Επίσης προσφέρει ισχυρή αντί-οξειδωτική προστασία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ προέρχεται από το λινολεϊκό οξύ που το βρίσκουμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρεατικά. Το CLA βρίσκεται σε αφθονία στο βοδινό κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, καθώς και στο μητρικό γάλα, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα καταναλώνει αυτά τα τρόφιμα. Επίσης κάποια μανιτάρια, όπως  Agaricus bisporus και Agaricus Blazei, αποτελούν μια σπάνια πηγή CLA. Από όλα τα τρόφιμα, το κρέας των καγκουρό φαίνεται να έχει την υψηλότερη συγκέντρωση CLA. Το μαγείρεμα ή το ζέσταμα των φαγητών που το περιέχουν φαίνεται να ενισχύει αντί να μειώνει την περιεκτικότητα σε CLA.

Αν δεν είστε λάτρεις των συγκεκριμένων τροφών, μπορείτε να επιλέξετε ένα διατροφικό συμπλήρωμα όμως μην υπερβείτε τα 3 γρ. την ημέρα διότι πειράματα έδειξαν πως αυτή η δοσολογία απέφερε τα πιο επιτυχή αποτελέσματα και μη ξεχνάτε ότι τα διατροφικά συμπληρώματα από μόνα τους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν όλα όσα υπόσχονται αν δεν ακολουθηθεί και ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου