Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018









ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Επιστρέφουμε στη μεσογειακή διατροφή: η περίοδος της νηστείας είναι μια αφορμή να γυρίσουμε στο μεσογειακό πρότυπο, που είναι πολύ σωστό για την υγεία μας – άλλωστε έχουν διενεργηθεί εκατοντάδες μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του οργανισμού μας.
Καλή λειτουργία εντέρου: Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, κάτι που σημαίνει καλά νέα για το έντερό μας και την σωστή λειτουργία του. Τα ίδια τρόφιμα διαθέτουν αναλογικά άφθονο φυλλικό οξύ, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια. 
Μείωση κορεσμένων λιπαρών: η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας μειώνει σημαντικά την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ζωικής πρωτεΐνης, ενώ αυξάνεται αντίστοιχα η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από φυτικά τρόφιμα. 
Μείωση κακής χοληστερόλης: Ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ μας. 
Ψυχολογικά οφέλη: Πέρα από την «αποτοξίνωση από την αμαρτία» που αποτελεί το συμβολικό φορτίο της νηστείας, η ψυχολογική ανάταση κατά την Σαρακοστή προκύπτει και από την ευεξία που νιώθει κανείς όταν επιστρέφει σε πιο υγιεινά διατροφικά μονοπάτια. 
Οι παγίδες της νηστείας Πρώτο και κυριότερο σημείο που πρέπει να προσέχει κανείς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, είναι να μην συγχέει την έννοια της νηστείας με αυτή της δίαιτας, συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι. Πολλοί είναι αυτοί που οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε από την γοητεία της ιδέας «ευκαιρία για αυστηρή δίαιτα, για να χάσουμε κιλά», την στιγμή που ο οργανισμός τους δεν αντέχει την δοκιμασία στην οποία τον υποβάλλουν. 
Το άλλο μεγάλο «ναι μεν αλλά» της νηστείας είναι η έλλειψη των απαραίτητων στον οργανισμό μας θρεπτικών συστατικών που περιέχονται κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά είναι η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12, τα οποία οφείλουμε να εντάξουμε όπως και να ‘χει στην διατροφή μας. Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές εναλλακτικές λύσεις για να μην λείψουν από το πιάτο σας: 
Τα θαλασσινά (καλαμάρια, σουπιές κλπ) είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών 
-Συνδυασμοί τροφίμων σε φαγητά όπως το φακόρυζο, το σπανακόρυζο, το ρεβυθόρυζο, τα φασόλια γίγαντες και το πλιγούρι συνδυασμένο με ψωμί μπορούν να μας χαρίσουν πρωτεΐνη, φυσικής προελεύσεως μεν, υψηλής βιολογικής αξίας δε. 
-Τα θαλασσινά μάς προσφέρουν επίσης τις απαραίτητες δόσεις σιδήρου που στερούμαστε από το κρέας. Δοκιμάστε επίσης τρόφιμα όπως οι φακές και το σπανάκι, πάντα όμως συνδυασμένα με λεμόνι, για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό. 
-Βάλτε στο διαιτολόγιό σας τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μπρόκολο και το σπανάκι, που περιέχουν σεβαστή ποσότητα ασβεστίου, δύσκολα όμως απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό, επιμείνετε συμπληρωματικά με το δημητριακό κινόα ή με συμπληρώματα ασβεστίου, αν έχετε αυξημένες ανάγκες στο συγκεκριμένο στοιχείο. 
-Το έλλειμμα βιταμίνης Β12 που μπορεί να προκύψει από την αποχή από το κρέας, μπορεί να ισοσκελιστεί με επιλογές όπως το τοφού και το γάλα σόγιας ή ρυζιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου