Δευτέρα 29 Μαΐου 2017










ΟΛΗ Η  ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ

 Επειδή οι χυμοί γίνονται από φρούτα ή λαχανικά δεν σημαίνει ότι είναι πάντα χαμηλοί σε θερμίδες. Να λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε για να μην πάρετε παραπάνω θερμίδες:

Πριν πιείτε έναν χυμό πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα ποτήρι πορτοκαλάδα για παράδειγμα περιέχει 2 πορτοκάλια. Έτσι πίνοντας χυμούς μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα από ότι αν τα τρώγατε ωμά. 

Ένας ανάμεικτος χυμός εκτός από φρούτα και λαχανικά μπορεί να περιέχει γιαούρτι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, γάλα ή ακόμα και παγωτό και όπως γίνεται αντιληπτό όλα αυτά έχουν θερμίδες.

Κάποιοι χυμοί περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και αυτό το καταλαβαίνεται από τη γεύση. Προτιμήστε χυμούς από λαχανικά.

Όταν ο χυμός περιέχει υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, αυξάνονται απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να νιώθετε μετά κουρασμένοι αλλά και πεινασμένοι. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών, τα οποία σας βοηθάνε να νιώθετε πλήρεις για πολλές ώρες.

Γενικά είναι προτιμότερο να τρώμε τα φρούτα στη φυσική τους μορφή παρά σε μορφή χυμού γιατί δημιουργείται στο στομάχι κορεσμός και λαμβάνουμε περισσότερες φυτικές ίνες.

Τρίτη 16 Μαΐου 2017








ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗ...

Οι γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στα τρόφιμα. Είναι πρόσθετα τροφίμων που δίνουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες.

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή. Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους της μεγάλης κατανάλωσης της ζάχαρης, επιλέγουν τρόφιμα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή τις προσθέτουν στα ροφήματα τους στη θέση της ζάχαρης για να έχουν τη γλυκιά γεύση χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες.
Οι γλυκαντικές ουσίες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη. Για να επιτευχθεί η ίδια γλυκιά γεύση σε ένα τρόφιμο, χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα γλυκαντικής ουσίας παρά ζάχαρης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα τρόφιμα που περιέχουν τις ουσίες αυτές αντί της ζάχαρης, έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες.
Οι γλυκαντικές ουσίες δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαβητικούς και από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα ιδανικό βάρος.
Οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται με τη μεγαλύτερη συχνότητα σήμερα είναι:
  • σακχαρίνη
  • ασπαρτάμη
  • ακεσουλφάμη Κ
  • σουκραλόζη
  • στέβια



Τρίτη 25 Απριλίου 2017










ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

  • ξεκινήστε μια ισορροπημένη διατροφή και πείτε όχι στις εξαντλητικές δίαιτες και στην αφαγία
  • προσπαθήστε να καταναλώνετε μέσα στην εβδομάδα όσπρια, ψάρια, λαχανικά, φρούτα και ημίπαχα γαλακτοκομικά προιόντα
  • προσπαθήστε να τρώτε μικρά και θρεπτικά γεύματα περίπου ανα 3 ώρες
  • εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
  • μην ξεχνάτε την ενυδάτωσή σας! πίνετε άφθονο νερό
  • απευθυνθείτε σ έναν καταρτησμένο σύμβουλο διατροφής για να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017






ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΙΛΑ

  • Προτιμήστε μια λεπτή φέτα τσουρέκι, αντί για κουλουράκια, στο Πασχαλιάτικο πρωινό, για να συνοδέψετε τον καφέ σας ή το γάλα σας.
  • Συνοδέψτε με άφθονη σαλάτα το ψητό κρέας σας κατά τη διάρκεια του γεύματος, ώστε να αυξήσετε την ικανότητα πρόκλησης κορεσμού και να γλιτώσετε από μια πιθανή υπερκατανάλωση φαγητού συνολικά μέσα στην ημέρα.
  • Αν το κύριο κρέας της ημέρας είναι κατσίκι αντί για αρνί θα σας γλιτώσει από αρκετές θερμίδες και λίπος, καθότι όποιο κομμάτι και αν επιλέξετε από το κατσίκι, είναι συγκριτικά καλύτερη επιλογή από το αντίστοιχο του αρνιού σε λίπος.
  • Προτιμήστε κόκκινο κρασί για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, αντί για μπύρα. Ένα ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε 70-90 θερμίδες, από το αντίστοιχο της μπύρας που έχει 150 θερμίδες, και έτσι θα σας γλιτώσει από αρκετή ενέργεια μιας και η μέρα μπορεί να συνοδευτεί από άφθονο αλκοόλ.
  • Προσπαθήστε ν αποφύγετε την κατανώλωση γλυκών, καθώς οι ποσότητες φαγητού θα είναι ήδη μεγαλύτερες σε σχέση με μια τυπική ημέρα.
  • Κλείστε την ημέρα σας με έναν όμορφο περίπατο ή μια βόλτα περπατώντας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και παράλληλα θα σας εξασφαλίσει μια μικρή απώλεια ενέργειας.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΧΑΝΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Έρευνες έδειξαν ότι η μεγάλη αποχή από το φαγητό, όχι μόνο δε βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλά συμβάλλει και στην εναπόθεση λίπους στο σώμα.
Υπό κανονικές συνθήκες, το συκώτι παράγει γλυκόζη για να τη χρησιμοποιήσει το σώμα ως πηγή ενέργειας. Η παραγωγή γλυκόζης διακόπτεται όταν ανιχνεύεται ινσουλίνη στο αίμα. Όταν ο οργανισμός αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν αποστέλλεται το απαραίτητο σήμα για να σταματήσει η απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.
 Όταν τρώμε ένα μόνο κύριο γεύμα μέσα στη μέρα το οποίο όμως είναι περιορισμένων θερμίδων μπορεί αρχικά να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, ωστόσο όταν η ποσότητα αυτή αυξάνεται, το σώμα ενεργοποιεί μηχανισμούς αποθήκευσης λίπους ώστε να προστατευτεί από επόμενο περιορισμό τροφής ενώ η περίσσεια κυκλοφορύμενη γλυκόζη στο αίμα λόγω ανεπαρκούς χρησιμοποίησής της από την ινσουλίνη γίνεται λίπος στο σώμα.
 Οπότε το καλύτερο είναι να τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μικρά και έυπεπτα γεύματα.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017




Νutella για τη νηστεία και για τους χορτοφάγους

  •  1 1/2 κούπα φουντούκια
  •  1 κουταλάκι βανίλια
  •  3/4 κούπας άχνη ζάχαρη
  •  1/4 κούπας κακάο
  •  3-4 κουταλιές λάδι
  •  1 κουταλιά γάλα σόγιας

  1. Χτυπάμε τα φουντούκια πολύ καλά στο μπλέντερ μέχρι να πάρουν κρεμώδη υφή.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω γάλα σόγιας αν επιθυμούμε.
  3. το μείγμα είναι έτοιμο!

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017





ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ


Τα όσπρια είναι κατηγορία τροφών με εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.


Οι φακές  οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια είναι καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου και ενδείκνυνται για όσους πάσχουν από αναιμία. Ωστόσο, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου θα πρέπει να υπάρχει μια πηγή βιταμίνης C μαζί με το γεύμα (όπως το πορτοκάλι και οι πιπεριές). Η θερμιδική αξία της φακής, των ρεβυθιών και των φασολιών είναι στα ίδια επίπεδα και αντιστοιχεί σε 350kcal ανά 100γρ ενώ ο αρακάς και η φάβα προσδίδουν περίπου 85kcal ανά 100γρ.
Τα πράσινα φασολάκια, τα πράσινα κουκιά και τα υπέροχα τραγανά μπιζέλια περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών Α και C, ενώ τα ξερά όσπρια περιέχουν πολλές πρωτεΐνες. Για το λόγο αυτό τα όσπρια πρέπει να αντικαθιστούν το κρέας ιδιαίτερα σε περιόδους αποχής του όπως η νηστεία και η χορτοφαγία.
Ο καλύτερος συνδυασμός βέβαια είναι όσπρια με ρύζι. Ένα από τα αμινοξέα στα οποία είναι πλούσια τα όσπρια είναι η λυσίνη, η οποία λείπει από το ρύζι. Όταν λοιπόν το ρύζι συνδυάζεται με τα όσπρια, όπως το ρεβιθόρυζο ή το φακόρυζο που καταναλώνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τότε συμπληρώνεται το προφίλ των αμινοξέων και αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που παίρνουμε από το συγκεκριμένο γεύμα.

Τα όσπρια εκτός από φυτικές πρωτεΐνες, μας προσφέρουν και υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πηγή ενέργειας. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, σιδήρου και φυσικών αντιοξειδωτικών.