Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021



Χυμοί φρούτων: αλήθειες κ μύθοι


Αν και τα φρούτα αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν ισχύει το ίδιο και για τους χυμούς φρούτων.

Οι χυμοί φρούτων περιέχουν τόση ζάχαρη όση τα αναψυκτικά τύπου κόλα!

Δεν περιέχουν φυτικές ίνες και δεν απαιτούν μάσημα, οδηγώντας στην εύκολη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης.

Οι περισσότεροι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι καν «αληθινοί» χυμοί φρούτων. Αποτελούνται από νερό ανακατεμένο με κάποιο συμπυκνωμένο χυμό και μεγάλη ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης.

Ακόμα και αν φτιάξετε μόνη σας φυσικό χυμό πορτοκαλιού, πάλι δεν είναι καλή ιδέα. Σκεφτείτε ότι ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη όση υπάρχει σε δύο ολόκληρα πορτοκάλια.

Τα smoothies αποτελούν μια μέση λύση, μεταξύ φρούτων και χυμών φρούτων, αφού αν ρίξετε ολόκληρο το φρούτο στο μπλέντερ είναι καλύτερη λύση από το να πιείτε μόνο τον χυμό του. Και πάλι, πάντως, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να καταναλώσετε ολόκληρο το φρούτο!

Αν λοιπόν αποφεύγετε τη ζάχαρη για λόγους υγείας ή για να αδυνατίσετε, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμών φρούτων. Άλλωστε, η μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν δεν αντισταθμίζει τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης με την οποία σας επιβαρύνουν.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021





 ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


Το καλοκαίρι έφυγε και μας άφησε πίσω του με λίγα παραπάνω κιλά. Λίγο παραπάνω αλκοόλ, λίγα παγωτά περισσότερα, γραφικά παραθαλάσσια ταβερνάκια που γευτήκαμε τηγανιτά ψάρια και θαλασσινά, όλα αυτά συνέβαλλαν στην άυξηση του λιπώδους ιστού στο σώμα μας. 

Δε χρειάζεται πανικός αλλά ένα σωστό διατροφικό πλάνο που θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε στο σωστό βάρος χωρίς να λιμοκτονίσουμε.  Πάμε λοιπόν να δούμε:

1. Μην ξεχάσεις το πρωινό! Το πιο πιθανό είναι να υποκύψεις αργότερα σε καμιά τυρόπιτα ή κρουασάν. Προτίμησε δημητριακά πρωινού με ελαφρύ γάλα ή 1 φέτα ολικής με τυρί άπαχο και γαλοπούλα βραστή

2. Μην παραλείπεις γεύματα για να γλυτώσεις θερμίδες γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να κοιμήσεις το μεταβολισμό σου

3. Αυξησε τις φυτικές ίνες

4. Πίνε άπειρο νερό

5. Μείωσε τη ζάχαρη. Θυμίσου ότι η ζάχαρη είναι κρυμμένη στα περισσότερα σκευάσματα

6. Μείωσε το αλάτι. Θα βοηθήσεις έτσι τις κατακρατήσεις

7.  Φρόντισε στο πιάτο σου να υπάρχει πάντα μια μερίδα σαλάτας ή λαχανικών

8. Προσπάθησε το τελευταίο γεύμα να περιλαμβάνει μία μερίδα πρωτείνης 

9. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου


Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020



Τα γλυκά των εορτών: κουραμπιές ή μελομακάρονο? 


Κουραμπιές

Ένας μέτριος κουραμπιές περίπου 40-50 γραμμαρίων μας αποδίδει περίπου 160-200 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους, αναλόγως βέβαια τον τρόπο παρασκευής του.

Είναι ιδιαιτέρα πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα μελομακάρονα λόγω της προσθήκης βουτύρου. Η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες εξαιτίας του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Από την άλλη πλευρά, τα αμύγδαλα που περιέχει είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.

Μελομακάρονο

Ένα μέτριο μελομακάρονο περίπου 40-50 γραμμαρίων μας αποδίδει περίπου 150-180 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπους αναλόγως βέβαια τον τρόπο παρασκευής του.

Αν προστεθεί σοκολάτα αυτό ανεβάζει τόσο τις θερμίδες όσο και τα γραμμάρια λίπους. Όσον αφορά τα υλικά του, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Ε) και το μέλι που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε συνδυασμό βέβαια με την κανέλλα που αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια που αποδεδειγμένα ανεβάζει τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Από την άλλη, η ζάχαρη και το αλεύρι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κουραμπιέ ανεβάζουν τις θερμίδες και τους απλούς υδατάνθρακες.

Συμπέρασμα

Όσον αφορά στην κατανάλωση θερμίδων, και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αν και η ενέργεια τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνταγή.

Κρατήστε όμως το εξής. Το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας και όχι της θερμιδικής (εφόσον θερμιδικά διαφέρουν ελάχιστα).

Γενικά, προσπαθήστε να τα φάτε με στρατηγική. Για παράδειγμα, φάτε μαζί με το πρωινό σας ένα μελομακάρονο ή ένα κουραμπιέ. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σας θα αξιοποιήσει τις θερμίδες των γλυκών λόγω της δραστηριότητας που καλό θα ήταν να έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μία άλλη καλή λύση, είναι να φάτε το μελομακάρονο ή τον κουραμπιέ μετά από το απογευματινό σας φρούτο ή χυμό.

Συνεπώς, και τα δύο αυτά γλυκίσματα μπορούν να ενταχθούν με μικρή κατανάλωση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για παραπανίσια κιλά. Και μην ξεχνάτε γευόμαστε τα πάντα αλλά με μέτρο.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020



BΑΣΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


 1. Καταναλώστε ποικιλία τροφών

2. Σκεφτείτε τις ποσότητες

3. Καταναλώστε περισσότερα φυσικά προιόντα

4. Προμηθευτείτε δημητριακά ολικής άλεσης

5. Περιορίστε τις επεξεργασμένες τροφές και την επιπρόσθετη ζάχαρη

6. Απολαύστε περισσότερα ψάρια και ξηρούς καρπούς

7. Μειώστε την κατανάλωση ζωικού λίπους

8. Αφαιρέστε τα τρανς λιπαρά

9. Χαμηλό νάτριο, υψηλό κάλιο

10. Παρακολουθήστε τις τιμές ασβεστίου και βιταμίνης D

11. Προτιμήστε τις τροφές από τα συμπληρώματα

12. Προσοχή στις υγρές θερμίδες

13. Ελαχιστοποιήστε το αλκοόλ

14. Αυξήστε το νερό

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020


Διατροφή για ευερέθιστο έντερο 

  • Τροφές υψηλής περιεκτικότητας, πλούσιες σε λιπαρά, συνήθως, δεν είναι καλώς ανεκτές. Δοκιμάστε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μερικοί τρόποι για να μειώσετε τα λιπαρά είναι:
    • Να επιλέγετε άπαχα κρέατα (ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο) ψητά, στο φούρνο ή στη σχάρα.
    • Προτιμάτε τα ημιαποβουτυρωμένα ή 0% γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά).
    • Να μαγειρεύετε με ελάχιστο λάδι.
  • Υιοθετήστε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Η λακτόζη υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν με τη χρήση δίαιτας χαμηλής σε λακτόζη φροντίστε να συμπεριλάβετε σε αυτή μια διαφορετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D (γαλακτοκομικά χαμηλά σε λακτόζη, συμπλήρωμα ενζύμου λακτάσης, γιαούρτι με προβιοτικά, γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση: γιαούρτι, κεφίρ, αριάνι).
  • Η καφεΐνη (καφέ, τσάι), η σοκολάτα, το κακάο, τα ανθρακούχα ποτά και το αλκοόλ μπορεί να είναι από τα είδη που επιδεινώνουν το ευερέθιστο έντερο και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε εσάς. Δοκιμάστε να τα περιορίσετε σταδιακά.
  • Τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες είναι καλύτερα από αυτά με αδιάλυτες φυτικές ίνες. Η σταδιακή προσθήκη διαλυτής φυτικής ίνας στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.
  • Μειώστε την ποσότητα τροφίμων που δημιουργούν πολλά αέρια και σακχάρων που απορροφώνται δυσκολότερα και προκαλούν διάταση στο στομάχι και τα έντερα. Πολλά άτομα επωφελούνται από διατροφή χαμηλή σε ολιγο-, δι- και μονο- σακχαρίτες καθώς και πολυόλες. Μερικές τροφές που μπορείτε να αποφεύγετε:
    • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γρέϊπφρουτ), μήλο, αχλάδι, ανανάς, πεπόνι (φρούτα με πολλή φρουκτόζη).
    • Κρεμμύδι, πράσο, σπαράγγι, αγκινάρα (λαχανικά με πολλές φρουκτάνες).
    • Σορβιτόλη και μαννιτόλη. Υπάρχουν σε τσίχλες, γλυκά και φάρμακα, όπου χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικές ύλες.
    • Κουνουπίδι, μαρούλι, ρόκα, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών (περιέχουν το σάκχαρο ραφινόζη και η πέψη τους παράγει αέρια).
  • Πίνετε άφθονα υγρά (6-8 ποτήρια νερό ημερησίως).
  • Η ήπια φυσική δραστηριότητα ανακουφίζει από το φούσκωμα και τα αέρια.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020



Λίγα λόγια για τη διαλειμματικη νηστεία


Διαλειμματική νηστεία ορίζεται ως το μοτίβο γευμάτων που έχει αρκετές ώρες αφαγίας και συγκεκριμένες ώρες στις οποίες μπορεί να γίνει κατανάλωση φαγητού.

Συγκεκριμένα, καθημερινά 16 ώρες αφαγίας και 8 ώρες περιθώριο για κατανάλωση γευμάτων.

Συνήθως αυτό συμβαίνει με αποφυγή του πρωινού γεύματος και αναμονή μέχρι το μεσημεριανό γεύμα κατά τις 13:00 - 14:00, αν υπολογίσει κανείς ότι το τελευταίο γεύμα έγινε κατά τις 21:00 - 22:00 το προηγούμενο βράδυ. Στις 16 ώρες αφαγίας μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα νερό, ροφήματα και καφέδες (χωρίς ζάχαρη/γάλα). Μετά, υπάρχει ένα περιθώριο 8 ωρών που μπορεί να γίνει κατανάλωση φαγητού.

Τις πρώτες μέρες θα σου κακοφανεί η πολύωρη αφαγία γιατί θα νιώθεις έντονη πείνα, αλλά αν κάνεις υπομονή 2-3 μέρες θα το συνηθίσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Διαλειμματική Νηστεία πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος ή πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή ή προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο τους. Χρειάζεται παρατήρηση στο πως αντιδρούν στη Διαλειμματική Νηστεία γιατί υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να διαταράξει τον κύκλο τους.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση , προτού ξεκινήσετε μία συγκεκριμένη διατροφή, ρωτήστε κάποιον ειδικό για τα οφέλη κ τις παρενέργειες.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

        






           ΟΙ 4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 
  1. ΝΕΡΟ: Η σωστή ενυδάτωση είναι βασική προτεραιότητα για όλες τις ηλικίες. Καθημερινά, έτσι κι αλλιώς, αποβάλλεται νερό από τον οργανισμό μας μέσω της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου, της εφίδρωσης και της αναπνοής. Το καλοκαίρι όμως η απώλεια νερού είναι μεγαλύτερη λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της αυξημένης εφίδρωσης που προκαλείται. Έτσι, αυξάνονται και οι ανάγκες μας σε υγρά. Το βασικότερο λοιπόν λάθος που κάνουμε είναι ότι θεωρούμε τη δίψα μας ως επαρκή ένδειξη αφυδάτωσης. Η δίψα, δυστυχώς, δεν αποτελεί τον καλύτερο δείκτη αφυδάτωσης, εφόσον από μελέτες έχει φανεί πως πολλές φορές διψάμε όταν ο οργανισμός μας είναι ήδη ήπια αφυδατωμένος, κατά περίπου 2%! Μια τέτοια αφυδάτωση, ωστόσο, είναι αρκετή ώστε να επηρεάσει τις πνευματικές μας λειτουργίες και παράλληλα μπορεί να επιφέρει ήπιους πονοκεφάλους, ξηροστομία και δυσφορία. Η ποικιλία υγρών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πριν ακόμα διψάσετε γίνεται επιτακτική ανάγκη. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (2005), το 20% των καθημερινών μας αναγκών σε υγρά καλύπτεται από τα τρόφιμα, κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε νερό, ενώ το υπόλοιπο 80% από όλα τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα υγρά που προσλαμβάνουμε, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και φυσικά ως πρώτη επιλογή το νερό. 
  2. ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:Η γενική σύσταση, από τους αρμόδιους φορείς, για όλο το χρόνο, είναι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών. 
    Το καλοκαίρι ιδανικά θα ήταν καλό να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια εκτός των άλλων (βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά) και σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά μέσω του ιδρώτα και είναι σημαντικός για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
    Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τα μεγάλα ποσοστά νερού που περιέχουν και φτάνουν μέχρι και το 95%! Οι συστάσεις για «5 την ημέρα» είναι μάλλον ευκολότερο να καλυφτούν το καλοκαίρι, καθώς τα φρούτα του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα αγαπητά, ένας 100% φυσικός χυμός μπορεί να καλύψει τη μία μερίδα, και μία δροσιστική σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ υγιεινό γεύμα. 
  3. ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑΣυνήθως η διατροφή του καλοκαιριού θεωρείται πιο «ελαφριά». Κι όμως αν το καλοσκεφτούμε τον κύριο ρόλο στο τραπέζι μας παίζουν οι μεγάλες μερίδες λιπαρών τροφίμων όπως τηγανιτά λαχανικά, κρέατα και ψαρικά, συνοδευόμενα από σάλτσες με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και βαριά μπαχαρικά, επιβαρύνοντας τον οργανισμό με περιττές θερμίδες και δυσφορία. Το μυστικό είναι μόνο ένα: τρώτε πολλές φορές και από λίγο. Τα μικρά γεύματα προστατεύουν τον οργανισμό από τη δυσφορία που προκαλούν τα βαριά φαγητά, αλλά και από ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους καρδιοπαθείς. Έτσι έχετε και τη γεύση των αγαπημένων σας φαγητό και μια ευχάριστη αίσθηση μετά το φαγητό που δείχνει πως έχετε απλά χορτάσει και δεν έχετε παραφάει.
  4. ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: επιλέξτε τον τρόπο άσκησης που σας ταιριάζει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα απο 1 ώρα