Τρίτη 15 Μαΐου 2018






Το αλκοόλ και η απορρόφησή του απ τον οργανισμό μας

Ο ρυθμός απορρόφησης και άρα της δράσης της αλκοόλης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί είναι οι εξής:
  • Πληρότητα στομάχου: Όταν ο στόμαχος είναι κενός τότε η απορρόφηση γίνεται μέσα σε 1 ώρα. Αντίθετα όταν υπάρχει τροφή η απορρόφηση γίνεται μέσα σε 2-3 ώρες.
  • Ρυθμός κατανάλωσης και συνολική ποσότητα: Όσο μεγαλύτερη ποσότητα και όσο πιο γρήγορα το καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο απορροφάται.
  • Περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ: Ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα απορροφώνται ταχύτερα, ενώ ποτά με υψηλή περιεκτικότητα βραδύτερα. Γενικά πιο αργά απορροφώνται ποτά με περιεκτικότητα πάνω από 30% ή κάτω από 10%.
  • Περιεκτικότητα του ποτού σε ανθρακικό και η ιδιαιτερότητά του: Ποτά με ανθρακικό απορροφώνται ταχύτερα διότι τα ανθρακικά ιόντα επιταχύνουν την κένωση του στομάχου.
  • Ατομικοί παράγοντες: Χρόνιοι πότες απορροφούν ταχύτερα το αλκοόλ ενώ το ρόλο τους παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες καθώς και η ιδιαιτερότητα του γαστρικού βλεννογόνου.
  • Το είδος της τροφής: Η απορρόφηση του αλκοόλ εξαρτάται από το είδος της τροφής που υπάρχει στο στόμαχο. Το νερό αυξάνει την απορρόφηση ενώ το λάδι, οι λιπαρές τροφές και το γάλα επιβραδύνουν την απορρόφηση.
Τέλος το κατά πόσο θα επηρεαστούμε από την κατανάλωση αλκοόλ εξαρτάται και από διάφορους άλλους παράγοντες όπως το φύλο, το βάρος μας, γενετικοί παράγοντες κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου